30 Ocak 2009 Cuma

Biralı ve Kırmızı Şaraplı Ekmek

Bu tarif, istanbul'a yapacağım bir seyahat sırasında hayat buldu. Yolculuklara çıkılmadan önce genellikle evde olan yiyecekler tüketilir bilirsiniz. Uzunca bir süre de evde olmayacağım için, yola çıkarken evde kalanlardan bir ekmek yapayım dedim... hoş da oldu hani. Paylşmak istedim...

Malzemeler
2 su bardağı un
½ su bardağı yulaf ezmesi / veya kepek tozu (hangisi daha cazip gelirse)
2 çorba kaşığı toz şekeri
1 tatlı kaşığı tuz
Taze çekilmiş karabiberi
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
2 çorba kaşığı tane kimyon
2 çorba kaşığı keten tohumu
2 çorba kaşığı yabani kekik

60 gr ayçekirdeği içi

1 su bardağı bira

1/2 su bardağı kırmızı şarap
1/2 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağını öneririm)
3 yumurta
1 su bardağı kalın rendelenmiş peynir (chedar çok yakışıyor)

Haydi Yapalım
Kuru malzemeler kendi aralarında karıştırılır ve diğer malzemeler ilave edilerek, kek hamuru kıvamında bir hamur elde edilir. Yağlanmış ve hafifçe unlanmış baton kek kalıba hamur dökülerek daha önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, 55 – 60 dakika kadar pişirilir.

*Arzu edilirse, zeytinyağında bekletilmiş, doğranmış kuru domates ve 2 diş ezilmiş sarımsak da ekmek hamuruna eklenebilir.

*Daha sonraki çeşitlemelerde, aynı tarife dilim jambonda ekledim, fena olmadı.
*Yine aynı hamura, kuru kayısı parçaları ve köremen otuda ilave ederek denediğimde çok hoş ve değişik bir lezzet yakalım.
*Tane kimyon yoğun bir aromaya sahip olduğundan, arzu ederseniz miktarını azaltabilir veya hiç kullanmayabilirsiniz. Değişik tatları evlendirmeyi çok sevdiğim için :)) rezene tanecikleri, anason ve kereviz tohumunuda ekmek de severek kullanıyorum.
* Köremen, daha çok Ege yöresinde bahar aylarında bulunan bir sebze. Pırasaya yakın bir tadı bulunmakta. Görünümü itibariyle taze soğan gibidir. Değişik tadı sayesinde çiğ olarak salatalara veya kavrularak yenilmekte. Bulmakta zorluk çekerseniz, ince pırasa kullanmanızı veya kokusa rağmen 'yerim' derseniz taze sarımsak da oldukça yakışır.
Afiyetle,
Sevgiler
Zurli :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder